beats by dre cheap

Obama se zaklinje na dvije Biblije

Barak Obama će na inauguraciji položiti zakletvu držeći ruku ne na jednoj, već na dvije Biblije – Abrahama Linkolna i Martina Lutera Kinga, čime će unijeti simboličku izmjenu u dugogodišnju tradiciju inauguracije predsjednika SAD.

Uvođenje Kingove Biblije ima poseban značaj, budući da je inauguracija 21. januara, na dan posvećen vođi borbe za crnačka prava koji je prije 50 godina, ispred Linkolnovog memorijalnog spomenika, održao čuveni govor “Ja imam san”.

Obama će biti okrenut spomeniku kada bude izgovarao predsjedničku zakletvu. Kingova Biblija, za koju njegova djeca kažu da je koristio na početku propovjedničke karijere, nije nikada ranije bila korišćena na nekoj predsjedničkoj inauguraciji, javčka Tanjug.

Izbor dvije Biblije je simbolika borbe za jednakost u Americi – od Linkolnove emancipacije robova, čija se 150-godišnjica obilježava ovog mjeseca, preko Kingovog pokreta za građanska prava američkih crnaca, pa sve do Obame, koji je prvi crni predsjednik u američkoj istoriji.

Organizatori svečane inauguracije kažu da će Obama držati lijevu ruku na dve Biblije, koje će jednu preko druge držati prva dama Mišel Obama, dok bude ponavljao riječi zakletve s podignutom desnom rukom.

Ne zna se koja će Biblija biti na vrhu, ali se pretpostavlja da će to biti Linkolnova, jer je Kingova veća.

Kako prenosi AP, Obama je zakletvu prilikom inauguracije prvog mandata, prije četiri godine, izgovorio nad Linkolnovom Biblijom, koja je tada prvi put korišćena od kada je 16. američki predsjednik inaugurisan 1861.

Tradiciju držanja ruke na Bibliji tokom zakletve počeo je Džordž Vašington mada ta praksa nije predviđena ustavom SAD. Prvi američki predsjednik položio je zakletvu 30. aprila 1789. u Njujorku držeći lijevu ruku na Bibliji koju je uzeo iz masonske lože “Sveti Jovan”.

Od tada su se predsjednici zaklinjali na Biblijama koje su za njih imale poseban istorijski ili lični značaj. Uglavnom su to bile porodične Biblije.

Obama nije prvi koji će koristiti dvije Biblije. Prije njega su to učinili Hari Truman (1949), Dvajt Ajzenhauer (1953) i Ričard Nikson (1969).

Potpredsjednik Džo Bajden će položiti zakletvu nad Biblijom sa keltskim krstom na koricama, koja je u vlasništvu njegove porodice više od jednog vijeka.

Biblija
http://biblija.blogger.ba
11/01/2013 00:45