beats by dre cheap

Svitak s Mrtvog mora na internetu

Svitak sa Mrtvog mora /najstarija poznata kopija jevrejske Biblije/, koji toliko star i osjetljiv da svjetlost direktno ne smije biti usmjerena prema njemu, od sada je dostupan za pretraživanje i na internetu. Svitak je objavljen danas u okviru projekta Izraelskog muzeja i "Googlea". "Misija `Googlea` prikupila je i učinila dostupnim i korisnim...

... svjetske informacije", rekao je Josi Matijas, direktor Googleovog centra "R&D" u Izraelu.

Ljudi koji su pisali svitke sakrili su ih u pećinama duž obale Mrtvog mora, vjerovatno u doba kada su Rimljani uništili hram u Jerusalimu, oko 70. godine, te se obično pripisuju izolovanoj jevrejskoj sekti - esenskoj sekti - koja se naselila u Kumranu u pustinji. Rukopise su otkrili beduini između 1947. i 1956. godine.

Dijelovi svitaka izloženi su u Izraelskom muzeju i rotiraju se svaka tri do četiri mjeseca kako bi minimalno bili izloženi svjetlosti.

Rukopisi su jedno od najvažnijih arheoloških nalazišta, a stari su više od dvije hiljade godina. Uvid u njih imao je mali broj naučnika, a dijelove svitaka nevidljive okom dešifrovali su pomoću najsavremenijih tehnika.

Njihovo digitalno fotografisanje trajalo je dvije godine.

Svitke možete pogledati ovdje:

http://dss.collections.imj.org.il/

Biblija
http://biblija.blogger.ba
29/09/2011 00:28