Biblija

Biblija je najčitanija i najprodavanija knjiga svih vremena.

18.03.2011.

Nuklearna katastrofa iz Biblije


Sodoma i Gomora sreću Hirošimu i Nagasaki


Verovatno najpoznatija od svih priča o uništenju je
famozna biblijska priča o Sodomi i Gomori:


I reče Gospod: vika je u Sodomu i Gomoru velika, i grijeh je njihov grdan. Tada pusti Gospod Na Sodom i na Gomor od Gospoda sa neba dažd od sumpora i ognja. I zatr one gradove i svu onu ravan, i sve ljude u gradovima i rod zemaljski. Ali žena Lotova bješe se obazrela idući za njim, i posta slan kamen. I pogleda na Sodom i Gomor i svu okolinu po onoj ravni, i ugleda, a to se dizaše dim od zemlje kao dim iz peći. (Postanje 18:20; 19:24-26,28)

Ovaj biblijski pasus sažima destruktivnu moć Božijeg besa koji se obrušava na gradove grešnika. Biblija je veoma precizna o mestima gde su se nalazili Sodoma i Gomora, ali i nekoliko drugih okolnih gradova. Bili su u dolini Sidim, koja se nalazi na južnom kraju Slanog Mora (današnje Mrtvo More).

Drugi gradovi u toj oblasti bili su Zoar, Amdah i Zeboiim (Postanje 14:2). Sve do kasnog srednjeg veka, u toj oblasti je postojao grad po imenu Zoar. Mrtvo More (zapravo jezero) nalazi se 394 metra ispod nivoa mora i duboko je najmanje 365 metara. Dno mora se, tako, nalazi na 762 metra ispod nivoa Mediteranskog mora. Približno 25 procenata vode u Mrtvom Moru čine čvrsti sastojci, većinom natrijum hlorid. Normalna okeanska voda je slana 4,6 procenata. Jordan i mnoge manje reke se izlivaju u taj basen, koji nema ni jedan ispust. Ono što te pritoke donose u smislu hemijskih supstanci, jesu naslage u Mrtvom Moru koje se prostire na površini od 500 kvadratnih milja. Isparavanje na vrelom suncu se događa na površini mora brzinom od 230 miliona kubnih stopa dnevno.


Arapska tradicija pamti da se toliko mnogo otrovnih gasova uzdiže iz jezera, da ptice ne mogu da ga prelete već padaju u vodu i umiru pre nego što stignu na drugu stranu jezera. Mrtvo More je istraženo tek 1848. kada je V.F. Linč, američki geolog, odveo prvu ekspediciju. Iskrcao se na obalu sa palube istraživačkog broda svoje vlade. Linč je ustanovio da su tradicionalne arapske priče istinite, posebno ona da čovek ne može da potone u toj vodi. Pretražili su jezero i nisu otkrili neobičnosti u njegovoj dubini i plićim delovima ili "jezicima" na južnom kraju. Smatra se da je upravo ta oblast gde se danas nalazi jezero, nekada bila dolina Sidim i da su se tu uzdizali uništeni gradovi. Moguće je videti čitave šume drveća okovanog solju ispod površine vode, upavo u južnom delu jezera.

Klasične istorijske teorije o uništenju Sodome i Gomore -
poput one u knjizi Bilija kao istorija Vernera Kelera, smatraju da su gardovi iz doline Sidim uništeni kada su pokreti geoloških ploča izazvali  pomeranja i sleganja u Velikoj dolini procepa - čiji je deo Mrtvo More - i opadanje nivoa vode u oblasti na južnom kraju Mrtvog Mora. Tokom velikog zemljotresa je verovatno došlo do eksplozija - prirodni gas je isticao iz tla a sumpor padao poput kiše. Ovo se dogodilo oko 2000. g. p.n.e. u vreme Avrama i Lota, smatra Keler, iako geolozi tvrde da se događaj odigrao čak hiljadu godina pre tog vremena. Keler piše: "Jordanska dolina je jedini deo ogromne frakture u zemljinoj kori. Putanja ovog procepa je u međuvremenu precizno locirana. Počinje na severu, nekoliko stotina milja ispod palestinske granice, u podnožju planina Taurus i Azija Minor. Na jugu ide od južne obale Mrtvog Mora kroz vadi-el-Arbah do zaliva Akaba i završava se tek ispod Crvenog Mora u Africi. Na mnogim tačkama ove ogromne depresije, znaci intenzivne vulkanske aktivnsti su više nego očigledni. U Galilejskim planinama, na visoravnima Transjordana, na obalama Jaboka - pritoke Jordana i u zalivu Akaba, vide se crne bazaltne stene i lava...
Sleganje tla je oslobodilo vulkanske sile, uspavane duboko dole čitavom dužinom procepa. U gornjim delovima doline Jordana blizu Basana, još uvek se uzdižu krateri ugašenih vulkana; velike pruge lave i duboki slojevi bazalta su naslagani na krečnjačkoj površini. S vremena na vreme, tu drevnu depresiju potresaju zemljotresi. U Bibliji postoje podaci o njima kao i činjenica da se stalno ponavljaju..."

Da li su Sodoma i Gomora potonuli kada se, možda, deo baze te ogromne pukotine urušio, praćen zemljotresima i vulkanskim erupcijama? A što se tiče stubova soli, Keler kaže: "Na zapadu južne obale i u pravcu biblijske 'Zemlje na Jugu' - Negeba, proteže se lanac uzvišenja visok 150 stopa i dugačak 10 milja od severa do juga. Njihove padine svetlucaju na suncu kao dijamanti. To je veoma čudan prirodni fenomen. Većim delom ovaj mali lanac uzvišenja čine stene čiste soli. Arapi ih zovu Džebel Usdum - drevno ime koje u sebi čuva reč 'Sodom'. Mnoge je blokove soli sprala kiša ili su se srušili sami od sebe i skliznuli niz obronke. Svaki od njih ima veoma neobičan oblik. Neki stoje uspravno, podsećajući na statue, pa je gotovo suviše lako zamisliti kako iznenada oživljavaju. Ove čudne statue od soli nas podsećaju na živopisni biblijski opis Lotove žene, koja je pretvorena u stub soli... A i sve ostalo u susedstvu Slanog Mora je čak i do danas prekriveno korom soli."

Keler priznaje da postoji veoma ozbiljan problem sa teorijom o kataklizmi koja je dolinu Sidim smestila na dno Mrtvog Mora: morala se dogoditi pre mnogo stotina hiljada, čak miliona godina - bar tako tvrdi većina geologa. "Posebno moramo imati u vidu da je bez ikakve sumnje Jordanski procep formiran pre oko 4000 godina pre nove ere. Zaista, na osnovu većine skorašnjih prezentacija činjenica, poreklo procepa datira unazad do Oligocena, treće najstarije faze Tercijara. Tako moramo razmišljati u terminima ne hiljadu godina, već milona. Žestoka vulkanska aktivnost povezana sa Jordanskim procepom, događala se i nakon toga ali i u tom slučaju ne dospevamo dalje od Pleistocena koji je okončan pre oko 10 000 godina. Svakako ne dospevamo ni blizu trećeg, a kamo li drugog milenijuma pre Hrista - perioda biblijskih patrijarha." Ukratko, Keler kaže da je bilo kakva geološka katastrofa koja bi uništila Sodomu i Gomoru morala da se dogodi milionima godina ranije.

Keler piše da geolozi nisu otkrili nikakve dokaze o skorašnjoj katastrofi na južnom kraju Mrtvog Mora, bar ne u poslednjih 10 000 godina. "Pri tom, baš na jugu ka poluostrvu Lisan, gde su po Bibliji Sodoma i Gomora zbisani, nestaju tragovi nekadašnje vulkanske aktivnosti. Ukratko, dokaz da se u ovoj oblasti dogodila neka skorašnja katastrofa koja je sa lica Zemlje zbrisala gradove i izazvala snažnu vulkansku aktivnost, geolozi nisu uspeli da pronađu." I eto problema: oblast Mrtvog Mora je možda pogodila kataklizma koja je izvorište priče u Starom Zavetu; međutim, konzervativni geolozi tvrde da se bilo kakva slična promena na Zemlji dogodila daleko pre ikakve vrste kolektivne
memorije ili događaja.

Krajem 1999. godine, stručnjak za Bibliju Majkl Sanders i međunarodni tim istraživača su, posle nekoliko nedelja provedenih u mini podmornici tokom veoma opasnog istraživanja dna, otkrili nešto što se ispostavilo da su ostaci drevog naselja prekriveni korom soli. Sanders je TV ekipi BBC kanala 4, koja je pripremala dokumentarac o tome, rekao sledeće: "Postoje velike šanse da se ispod ovih naslaga nalaze strukture od cigala i da je to jedan od izgubljenih gradova doline Sidim, možda čak Sodoma ili Gomora. Ipak, veoma bih voleo da ispitam sve dokaze. Biblijske priče su prenošene usmenim putem od usta do usta generacijama pre nego što su zapisane, a u ovoj izgleda da ima veoma mnogo istine."

Sanders je pronašao mapu koja potiče iz 1650. godine, koja je podstakla njegovo uverenje da su lokacije dva grada mogle pre biti ispod severnog basena, nego na južnoj ivici Mrtvog Mora. On je angažovao Ričarda Slejtera, američkog geologa i eksperta za dubinsko ronjenje, da ga povede u dubine Mrtvog Mora u mini podmornici dvosedu tipa delta, koja je učestvovala u otkriću potopljenog putničkog broda Luzitanija. Sandersova lokacija Sodome i Gomore u dubinama Mrtvog Mora ima čak više šanse sa istorijom i geologijom nego Kelerova teorija da se gradovi nalaze na plićem, južnom kraju. Tako se vraćamo popularnoj teoriji da ove gradove nije uništila geološka kataklizma, već tehnološka apokalipsa izazvana ljudskom rukom (ili vanzemaljskom).

Da li su Sodoma i Gomora napadnuti atomskim oružjem kao Hirošima i Nagasaki? Istraživač L.M.Luis u knjizi Tragovi u pesku vremena, insistira da su Sodoma i Gomora uništeni atomskim oružjem i da su stubovi soli i visoki sadržaj soli oko Mrtvog Mora dokaz nuklearnog udara. "Kada je obnavljana Hirošima, otkriveno je da su pruge peskovitog tla bile promenjene na nivou atoma i pretvorene u supstancu koja podseća na glazirani silikon prožet slanim kristaloidima", piše Luis. "Mali blokovi ove supstance su sečeni iz te mase i prodavani turistima kao suveniri iz Hirošime i kao dokaz atomskog dejstva. Da je još jača eksplozija smrvila svaki kamen svake zgrade - i da je čitav grad nestao, još uvek bi na samom obodu uništene oblasti ostale indikacije onoga što se dogodilo. Na određenom nivou bi bilo razlike u tlu ili bi se detektovala promena na atomskom nivou." Luis smatra da bi stubovi soli na kraju Mrtvog Mora - ukoliko je to obična so, već davno nestali čak i u predelu gde tako retko pada kiša. Umesto toga, ovo su stubovi od specijalne, tvrđe soli, kakva jedino može nastati u nuklearnoj reakciji kakva je atomska eksplozija.

Stubovi su zaista potrajali dugo. Ne samo da pamte prastara vremena, već i ova današnja. U Istoriji Jevreja, antički istoričar Josif piše: "Ali Lotova žena koja je nastavila da se stalno okreće za sobom i gleda grad od koga se udaljavala, iako joj je Bog to zabranio, pretvorena je u stub soli; video sam ga jer potraja do mog vremena." Luis podseća da je Josif Flavije živeo od 37. do približno 100. godine. Kako je to prethodno istaknuto, Sodoma je dezintegrisana 1898.g. p.n.e. "Kako je
zapanjujuće onda, što je Josif video ljudski "stub soli" koji je tamo stajao gotovo 2000 godina! Da je u pitanju obična so, stub bi nestao posle prve kiše", kaže Luis. Kroz istoriju se provlače brojni stubovi soli, ali Luis smatra da svi dokazi podupiru teoriju o atomskom napadu. "Atomska promena tla na kome je stajala Lotova žena i ona koja se dogodila na tlu Hirošime, toliko su slične da se ne mogu ignorisati! U oba slučaja je došlo do iznenadne atomske konverzije što je jedino mogla da izazove trenutna akcija nuklearnme fisije. Teško je odupreti se utisku da je Hirošima uništena sličnim sredstvima koja su dezintegrisala Sodomu i u trenutku izmenili atomski sastav Lotove žene.

Oslanjajući se na Josifovu istinoljubivost, jedini zaključak do koga se stiže jeste da je Sodoma uništena nuklearnom fisijom."
Priča o Sodomi i Gomori je zagonetna ne samo zbog unišenja, već i zbog ličnosti koje su deo te priče, na primer, anđeo koji upozorava Lota da napusti gradove kojima preti strašna sudbina. Da li je Lot upozoren pre nego što su vanzemaljci ili ljudi uništili gradove haj-tek otružjem? Lot je upozoren da odvede svoju porodicu, ali se njegova žena okrenula pa ju je zaslepio nuklerni blesak. Možda je i njeno telo u deliću sekunde izmenjeno na nivou atoma. Na južnom delu Mrtvog Mora danas se nalazi moderna hemijska fabrika koja liči na bazu vanzemaljaca. Čudni tornjevi štrče u pustinjsko nebo. Bizarne zgrade sa kupolama i kulama prekrivaju raznobojne sijalice: čovek naprosto očekuje da svakoga trenutka ugleda prizemljenje letećeg tanjira. To je hemijska fabrika Mrtvo More. Tokom dana liči na rafineriju nafte ili nešto slično, ali noću, kada se upale svetla, izgleda potpuno vanzemaljski.
Priča se da ova ogromna hemijska fabrika ima neograničene zalihe dragocenih
minerala, uključujući i radioaktivne soli sa kojima radi. Nisu li neke od ovih hemikalija rezultat prastarog atomskog rata?

IZVOR:http://www.paralelnisvet.com/ARHIVA%2004_feljton_atomski%20rat_4%20deo.htm

Biblija
<< 03/2011 >>
nedponutosricetpetsub
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

MOJI LINKOVI

Blogovi o bibliji...
* Боже наш, слава Теби! Otvorite u novom prozoru
... nego zelim slaviti Boga naseg Stvoritelja u najelementarnijem obliku vjere jer sva mudrost je u ljubavi prema Bogu i vjeri u spasenje kroz Isusa Hrista. Isus je isto postio dok je na zemlji bio. И ...
http://pravoslavlje.blogger.ba/ - 38 KB - Brzi uvid
* Apokalipticar Otvorite u novom prozoru
... bicu u paklu, inace u raju. Ja, u to nekako i ne vjerujem. A, i da vjerujem, sta bih imao od toga. Ustvari, Isus je rekao: Kome je malo dano, nece biti bijen, ali onaj kome je dano i nije isupunio, ...
http://apokalipticar.blogger.ba/ - 13 KB - Brzi uvid
* ISLAM !!! Otvorite u novom prozoru
... Sta kazu muslimani o Isusu? Muslimani veoma postuju Isusa i njegovu majku Mariju. Casni Qur´an nas izvjestava da je Isus kroz jedno cudo bez oca dosao na svijet. "Isaov slucaj je u Allaha isti kao i ...
http://porobic.blogger.ba/ - 27 KB - Brzi uvid
* Bog. Otvorite u novom prozoru
... Isus je umro za ljudsku rasu, zbog njenih grijeha, ali ipak svi griješe. Dok je on visio na krstu, vi ste griješili. Griješite i dan danas. Svi griješite ponekad, htjeli vi to ili ne. Isus je bio ...
http://bog.blogger.ba/ - 24 KB - Brzi uvid
* Da ViNčIJeV KoD Otvorite u novom prozoru
... prostitutka...Plemićka kći koja je ustvari SVETI GRAL??? Isusovi potomci-ima ih još??? Dali ste čitali ovu knjigu? Molim vaše mišljenje... A Braunovo je očito da je Bog samo zabluda...A kršćanska ...
http://sofie.blogger.ba/ - 6 KB - 27.03.2006 - Brzi uvid
* Roma Ministry Otvorite u novom prozoru
... Bibliji. U ime tvoga Sina Isusa, amen." Ako si iskreno molio ovu molitvu, Isus je došao u tvoje srce, jer je obećao da će to uraditi ako ga mi samo pozovemo. Rekao je: "Evo, stojim na vratima i ...
http://romaministry.blogger.ba/ - 28 KB - Brzi uvid
* El-Mudzahid Otvorite u novom prozoru
... svako ljudsko biće. "Zašto sam stvoren? Zašto sam ovdje? Šta radim na ovom svijetu? Zašto me je Bog stvorio?" Ova pitanja, su pitanja o kojima svako od nas razmišlja u jednom trenutku svog života. ...
http://elmudzahid.blogger.ba/ - 33 KB - Brzi uvid
* Duhovna strana Otvorite u novom prozoru
... i pouzdanju Utjesitelja Duha Svetoga. Shvatices, da sve ono sto ti smeta i sto te povrjedjuje, prilika je Bogu da ti pomogne i da se proslavi. Trnje ce u tolikoj mjeri biti bodljikavo u kolikoj mjeri ...
http://duhovnastrana.blogger.ba/ - 21 KB - Brzi uvid
* Biblija Otvorite u novom prozoru
... sve sto sja" 08.03.2006. Ko brine,koga je briga? Koga je briga? Postavljeno u 19:35, 0 komentar(a), print, # 02.03.2006. Tko je tvoj Bog???* ???* Postavljeno u 22:38, 2 ...
http://biblija.blogger.ba/ - 14 KB - 13.03.2006 - Brzi uvid
* SeCrEt!!! Otvorite u novom prozoru
... bojama, napetostima je jedna stvar no kako stvari stoje kultura je sama sebi svrhom. Ona ne služi čovjeku da ispunjava njegove potrebe nego pojedinac hvata korak sa "standardom". Isus je rekao: "Što ...
http://kolica.blogger.ba/ - 241 KB - Brzi uvid

MOJI FAVORITI
Jedinstvena Bosna i Hercegovina
Svemirske Pjesme
Hard Time Blues
Dnevnik posebnih
S vremena na vrijeme
ZA ONE KOJI RAZMIŠLJAJU
BLOG ZA PAMETNE i one koji ce to tek postati :)
Grbavica 4ever
Unholy Confessions
Balkanika
O srce moje,šta je s tobom...
100 ljudi 200 ćudi
Forget love, I'd rather fall in chocolate!
Sound of silence
Arheologija
više...

BROJAČ POSJETA
152734

Powered by Blogger.ba